8-12 maart: Gratis digitale lessen van leraar Joris »
Digitale geletterdheid, de term van de 21e eeuw. Maar wat betekent het?

Digitale geletterdheid, de term van de 21e eeuw. Maar wat betekent het?

In de digitale samenleving wordt er vaak gesproken over digitale geletterdheid en 21e eeuwse vaardigheden, maar wat is het nou precies?

Door Kirsten op 07 December 2020 21ste century skills Digitale Geletterdheid

Digitale geletterdheid is een term die je de laatste paar jaren steeds vaker hoort en ziet. Maar wat is het nou eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk om digitaal geletterd te zijn? In deze blog geven we hier meer uitleg over.


De 21e eeuw brengt speciale 21e eeuwse vaardigheden, zoals digitale geletterdheid, met zich mee die iedereen dient te beheersen. Onderstaande infographic van SLO geeft een overzicht van al deze vaardigheden.

Wat verstaan wij onder digitale geletterdheid?
Onder digitale geletterdheid verstaan we de vaardigheden die nodig zijn om jezelf te ontwikkelen en staande te houden in de digitale samenleving. Deze vaardigheden zijn: mediawijsheid, informatievaardigheden, computational thinking en ICT basisvaardigheden. Meer informatie over de precieze inhoud van deze vaardigheden kun je hier vinden. 

Waarom is het belangrijk digitaal geletterd te zijn?
Maar waarom is het nou zo belangrijk om digitaal geletterd te zijn? En vooral: voor wie is dit belangrijk? De belangrijkste doelgroep voor digitale geletterdheid zijn de jongeren. Generatie Alpha (2000-2010) is geboren en opgegroeid in een digitale samenleving. Zij komen constant in aanraking met de digitale wereld en het is van belang dat zij de uitdagingen en gevaren begrijpen, maar ook de vaardigheden weten toe te passen. 

Denk hierbij aan ICT basisvaardigheden zoals het gebruik van Microsoft Word en Powerpoint voor verslagen en presentaties op school. Computational Thinking zorgt ervoor dat jongeren weten hoe een computer werkt en meer probleemoplossend kunnen denken. Ook de gevaren van het plaatsen en delen van informatie via social media komen bij Mediawijsheid aan bod. Instagram, Snapchat, Tik Tok en Facebook wordt veel gebruikt door jongeren met een leeftijd van 11 tot 19 jaar. Echter weten veel jongeren niet wat er gebeurt met de informatie die zij op internet zetten. Of wat de informatie die zij op social media lezen met ze kan doen.
The Social Dilemma
Een goed voorbeeld van de gevaren van social media is de film ‘The Social Dilemma’ waarin door ex-techmedewerkers van grote bedrijven als Facebook wordt uitgelegd hoe wij allen beïnvloed worden door social media. De film geeft een gevaarlijk realistisch beeld van hoe wij constant in de ban zijn van onze mobiele telefoon en alles wat zich daarop afspeelt. 

Digitale geletterdheid als verplicht vak
Bovenstaande uitleg geeft een duidelijker beeld van wat digitale geletterdheid is en waarom het belangrijk is om digitaal geletterd te zijn. Dat dit belangrijk is, vindt ook curriculum.nu. Zij pleiten voor digitale geletterdheid als vast onderdeel van het curriculum en dus een verplicht vak voor alle scholen. 

Digitale geletterdheid gaat hoogstwaarschijnlijk een verplicht vak worden in de toekomst. CodeSkillz heeft hier alvast op ingespeeld en een online leerplatform ontwikkeld waarin leerlingen spelenderwijs digitaal geletterd worden. 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de ontwikkelingen rondom digitale geletterdheid? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief op de website

Benieuwd naar het digitale leerplatform? Maak dan zelf een proefaccount aan en maak kennis met de digitale wereld van Robin de Ruimtereiziger! 

Maak een proefaccount aan