8-12 maart: Gratis digitale lessen van leraar Joris »

Waarom CodeSkillz?

Waarom lessen digitale geletterdheid met het leerplatform van CodeSkillz?

Digitale geletterd zijn is nu belangrijker dan ooit tevoren. Jongeren groeien op in een digitale samenleving waarin digitaal vaardig zijn nodig is om jezelf te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk dat de kinderen van nu leren wat de gevaren en uitdagingen zijn van de digitale samenleving. Daarnaast zijn er in de toekomst geen banen meer te bedenken waarbij ict kennis en vaardigheden niet van toepassing zijn. De vraag naar ict professionals neemt niet alleen toe, maar iedere functie vereist straks ict vaardigheden. Daarom is het zo belangrijk dat wij de generatie van nu goed voorbereiden voor later.

Meer weten over hoe CodeSkillz geïmplementeerd kan worden op school? »

CodeSkillz biedt middels het online leerplatform een unieke manier voor jongeren om lessen in digitale geletterdheid te krijgen. De lesmethode is gebaseerd op de principes van gamification. Gamification houdt in: het gebruik van spelprincipes en speeltechnieken in een ‘niet-spelcontext’ om zo het menselijk gedrag op een positieve wijze te sturen. CodeSkillz maakt leren leuk voor jongeren! Uiteindelijk leidt deze manier ook tot betere studieresultaten. De lesprogramma’s van CodeSkillz in digitale geletterdheid gaan echter nog een stapje verder dan enkel gamification. Alle opdrachten worden gepresenteerd in de vorm van serious games, die qua inhoud en vorm aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen. De opdrachten zijn een variatie van individuele opdrachten in de online leeromgeving en groepsopdrachten.

Inmiddels maken er in de praktijk al meer dan 1.000 leerlingen op diverse scholen gebruik van CodeSkillz. Het online leerplatform is in de beginfase uitgebreid getest in de praktijk. Diverse scholen hebben feedback gegeven, zodat deze direct verwerkt kon worden in de verdere ontwikkeling van het programma. Inmiddels is de gehele leerlijn voor drie jaar compleet!

Voor wie is het?

Is CodeSkillz alleen geschikt voor het voortgezet onderwijs? Het antwoord is; nee! Door de mogelijkheid om het online leerplatform van CodeSkillz aan te passen naar het niveau naar keuze, is het ook mogelijk om de lessen aan te passen naar het niveau van groep 7 & 8. Tevens wordt er hard gewerkt om het platform aan te passen voor het speciaal onderwijs. Denk hierbij aan duidelijkere uitleg, minder grafische afleiding en minder antwoordmogelijkheden. Hierdoor wordt het voor alle scholen mogelijk gemaakt om de leerlingen digitaal vaardig te maken, onafhankelijk van leeftijd en niveau.

Meer weten over de kosten van CodeSkillz? »

Wie zitten erachter?

CodeSkillz is opgericht door drie enthousiaste alumni van TU Eindhoven: Laura Nijenhuis, Joris van Rijn en Lars Middel. Wat ooit begon met het idee om leuke programmeerlessen te verzorgen, is uitgegroeid tot een bedrijf met een compleet lesprogramma in digitale geletterdheid voor basisscholen en het voortgezet onderwijs. Inmiddels is het CodeSkillz team uitgebreid met Kirsten van der Winden, Lotte Sap en Joost van Engelen.

De mogelijkheden van het platform worden inmiddels onder Uitgeverij Robin toegepast op andere vakken, zoals geschiedenis. Daarnaast kan het digitale platform ook worden ingezet voor digitale e-learning in bijvoorbeeld de bouw of de zorg