Download het gratis e-book over de digitale samenleving »
Alle blogartikelen
Digitale basisvaardigheden; Word, google docs en powerpoint

Digitale basisvaardigheden; Word, google docs en powerpoint

Digitale basisvaardigheden is een van de vier onderdelen van digitale geletterdheid.In deze blog geven we wat meer uitleg over wat kinderen minimaal van deze digitale basisvaardigheden moeten weten en hoe ze dit via CodeSkillz aangeleerd krijgen.

Door Kirsten op 04-01-2021 • Leestijd: 3 min Digitale Lesmethode Ontwikkeling Digitale Geletterdheid

Wanneer we het hebben over digitale basisvaardigheden hebben we het onder andere over het kunnen werken met tekstverwerkingsprogramma’s zoals Microsoft Word en Google Docs, maar ook het maken van presentaties met bijvoorbeeld Microsoft Powerpoint.


Microsoft Word versus Google Docs
Zoals al eerder genoemd valt het werken met tekstverwerkingsprogramma’s zoals Microsoft Word en Google Docs onder digitale basisvaardigheden. Allereerst: wat is nou het grote verschil tussen deze twee programma’s? Microsoft Word is een vast programma waarvoor een licentie wordt verkregen en welke op je computer geïnstalleerd staat. Google Docs daarentegen is een online programma waar je altijd en overal op het internet op kunt inloggen en in verder kunt werken. Tevens biedt Google Docs de mogelijkheid om een document te delen met anderen en er met zijn allen (tegelijk) in te werken. 

In de leerlijn Mediawijsheid wordt leerlingen ook geleerd hoe ze online kunnen samenwerken. Om deze reden is het verstandig om het bij digitale basisvaardigheden niet enkel over de basisprogramma’s zoals Microsoft Word te hebben, maar ook Google Docs te benoemen. 

Wat moeten kinderen weten van tekstverwerkingsprogramma’s? 
Waarom zouden we kinderen al op jonge leeftijd leren om te werken met tekstverwerkingsprogramma’s? Het antwoord is heel simpel; vanaf ongeveer groep 5 wordt van kinderen gevraagd om verslagen te maken in de vorm van boekverslagen en werkstukken. Hiervoor is het handig voor kinderen om de basis te leren. 
We beginnen bij het begin! Het is voor kinderen het makkelijkste om te leren wat er in een verslag verwerkt moet worden. Daarna kunnen ze leren hoe en waar ze dit kunnen vinden in programma’s als Word. Daarom krijgen de leerlingen bij CodeSkillz eerst uitleg over wat er in een verslag moet staan en in welke volgorde. Denk hierbij aan voorblad, inhoudsopgave, inleiding, middenstuk en slot. Ook wordt geleerd hoe je een verslag kunt opslaan en een naam kunt geven, zodat ze het niet meer kwijt kunnen raken en later ook weer terug kunnen vinden. Nadat de basiskennis is gegeven over wat er in verslagen moet en hoe je dit erin moet zetten, kunnen leerlingen zelfstandig aan de slag gaan in tekstverwerkingsprogramma’s. 

Digitale basisvaardigheden; Word, google docs en powerpoint

Presentatie & visualisatie met behulp van Powerpoint
Onder presentatie en visualisatie binnen digitale basisvaardigheden verstaan we niet alleen het maken van een powerpoint presentatie. Hieronder valt namelijk ook het visueel maken van gegevens. Wel is er een belangrijke link tussen presentatie en visualisatie, want het visueel maken van gegevens doe je voornamelijk om het in presentaties duidelijk te maken voor iedereen. 

Belangrijk hierover om te leren voor leerlingen is hoe ze informatie meer visueel maken, zodat het in presentaties duidelijker wordt. In het voorbeeld hieronder uit het platform van CodeSkillz zie je hoe je regels tekst kunt omzetten in beeld, zodat het in een keer veel duidelijker is. 

Digitale basisvaardigheden; Word, google docs en powerpoint

Naast het visueel maken van tekst is het belangrijk om kinderen te leren hoe een goede slide eruitziet. Dit houdt in: niet te veel tekst, goede overgang, duidelijk leesbare tekst, gebruik van afbeeldingen, invoegen van video’s en het maken van aantekeningen bij je dia’s. Al deze elementen worden besproken als basis in het online leerplatform van CodeSkillz. 

Lesbrieven
Wil je meer weten over hoe bovenstaande onderwerpen in de lessen van CodeSkillz zijn verwerkt? Bekijk dan deze lesbrief over de les Word & Google Docs of deze lesbrief over Powerpoint. In de lesbrieven kun je precies lezen wat er in de les en de verschillende onderdelen wordt behandeld. 

Over CodeSkillz 
CodeSkillz is een online leerplatform met lessen in digitale geletterdheid, onderverdeeld in drie leerlijnen: mediawijsheid, computational thinking en ICT basisvaardigheden. In plaats van dat docenten online nog op zoek moeten naar lessen in digitale geletterdheid en deze zelf moeten samenstellen en aanpassen, zorgt CodeSkillz met het online leerplatform voor een vast en gestructureerd programma dat leerlingen op een leuke en leerzame manier digitaal vaardig maakt. 

CodeSkillz staat voor: 

Wil je meer weten over CodeSkillz? Neem zelf een kijkje in het online leerplatform met behulp van een tour-account

Blijf op de hoogte!

Ontvang elke twee weken onze nieuwe blog in je mailbox.

Aanbevolen blogs

Digitale basisvaardigheden; Word, google docs en powerpoint

De didactische frameworks van CodeSkillz; dit wist je nog niet!

DoorLarsop

Meer uitleg over de onderliggende didactische frameworks en het verloop van een CodeSkillz les.

Lees nu »
Digitale basisvaardigheden; Word, google docs en powerpoint

Digitale geletterdheid, meer uitleg over deze 21e eeuwse term!

DoorKirstenop

In de digitale samenleving wordt er vaak gesproken over digitale geletterdheid en 21e eeuwse vaardigheden, maar wat is het nou precies?

Lees nu »
Digitale basisvaardigheden; Word, google docs en powerpoint

Even niet meer online zoeken naar nieuw lesmateriaal

DoorKirstenop

Leraar Joris helpt je met lesgeven. Kant en klare digitale lessen over onderwerpen die nu spelen.

Lees nu »