Download het gratis e-book over de digitale samenleving »
Alle blogartikelen
De ingewikkelde wereld van algoritmes heel simpel uitgelegd

De ingewikkelde wereld van algoritmes heel simpel uitgelegd

Algoritmes zijn bijna niet meer weg te denken in het hedendaagse leven. Overal om ons heen worden algoritmes gebruikt. Daarom krijg je in deze blog een snelcursus algoritmes.

Door Kirsten op 18-01-2021 • Leestijd: 3 min

Heel simpel uitgelegd is een algoritme niet meer dan een aantal stappen dat je uitvoert om een bepaald doel te bereiken. Vandaar dat een algoritme meer is dan enkel een berekening met cijfers. Wanneer je bijvoorbeeld een recept volgt uit een kookboek moet je de stappen van het recept één voor één opvolgen om uiteindelijk je doel te bereiken; een heerlijk gerecht op tafel te zetten.


Waar komen algoritmes vandaan?
Het algoritme is vernoemd naar de Perzische wiskundige Mohammed ibn Moesa al-Chwarizmi. Hij schreef in de negende eeuw een boek over het maken van berekeningen. Mede door hem zijn we in deze periode ook overgestapt van de Romeinse cijfers naar de cijfers zoals we die nu gebruiken. 
Mohammed ibn Moesa al-Chwarizmi werd bekend door de Latijnse vertaling van zijn boeken. In deze boeken werd hij Algoritmi genoemd, vandaar de vernoeming algoritme. Waar vroeger de benaming algoritme enkel gebruikt werd voor berekeningen met cijfers, heeft het in de huidige samenleving een veel ruimere betekenis gekregen. 

Waar gebruiken we algoritmes dan voor?
Algoritmes worden voornamelijk gebruikt om bepaalde oplossingen deels of geheel te automatiseren. Zo kan met behulp van een algoritme een model worden gemaakt dat voorspelt wat er gaat gebeuren en hoe daarop ingespeeld moet worden. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s die weten hoe je moet inparkeren en kunnen inspelen op gevaarlijke situaties. 

Tevens zorgen algoritmes ervoor dat we van tevoren kunnen bepalen wat er gaat gebeuren in een bepaalde situatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wanneer je een filmpje kijkt op Youtube en het Youtube algoritme aan de hand hiervan bepaalt welke andere filmpjes jij ook leuk vindt om te kijken. 

De ingewikkelde wereld van algoritmes heel simpel uitgelegd
Algoritmes kunnen er op deze manier voor zorgen dat alles wat we zien op internet persoonlijk gemaakt wordt. Zo is wat jij ziet op Google, Facebook, Youtube etc. heel anders dan wat iemand anders ziet. Alles wat jij te zien krijgt op internet is gepersonaliseerd. Is het jou bijvoorbeeld al eens opgevallen dat wanneer je één keer iets opzoekt over een bepaald product of bedrijf, je deze vervolgens overal ziet verschijnen? 

De gevaren van algoritmes
Overal om ons heen komen we dus in aanraking met algoritmes. Ze zijn er bij de taken die we offline uitvoeren (koken), maar ze zijn er ook bij de dingen die we online doen (googlen, filmpjes kijken). Doordat er zo veel gebruik gemaakt wordt van algoritmes is het belangrijk om stil te staan bij de risico’s die algoritmes met zich mee kunnen brengen. 

Privacy 
Algoritmes zorgen ervoor dat we veel minder privacy hebben online. Naast dat ze inspelen op alle informatie die je zelf bewust op internet zet, onthouden ze door het plaatsen van Cookies ook alle websites die je hebt bezocht, waar je op geklikt hebt en wat je online hebt gekocht. Aan de hand hiervan kan een heel profiel van jou gemaakt worden. Niets blijft meer geheim! 

Algoritmes kunnen invloed hebben op jouw wereldbeeld 
Doordat alles wat we op internet te zien krijgen wordt gepersonaliseerd met behulp van algoritmes komen we in een bepaalde tunnel terecht. Google, Facebook en Youtube laten jouw dingen zien die passen bij jouw interesse. Op zich is hier in eerste instantie niets mis mee. Maar stel dat die tunnel waar jij in zit een verkeerde tunnel is. Denk hierbij aan mensen die geloven in complottheorieën. Wanneer ze hierop gaan zoeken op internet komen ze in een bepaalde bubbel terecht. Op basis van voorkeuren krijgen zij voornamelijk filmpjes te zien die passen bij eerder bekeken filmpjes over deze complottheorieën, wat ze nog waarschijnlijker laat lijken. Dit is een van de belangrijkste lessen die wij de generatie van nu moeten leren, zodat zij zich bewust zijn van deze gevaren op het internet. 

Algoritmes in het online leerplatform CodeSkillz
Doordat een algoritme niets meer is dan het volgen van stappen om een doel te bereiken, is het goed om jongeren hiervan bewust te maken. Wanneer ze leren stapsgewijs te denken, wordt het oplossend vermogen beter. In de leerlijn computational thinking maken jongeren kennis met algoritme en voeren ze opdrachten uit waarbij ze een algoritme toepassen om tot een oplossing te komen.

De ingewikkelde wereld van algoritmes heel simpel uitgelegd
Tevens kun je, zoals in bovenstaand artikel duidelijk wordt, een link leggen tussen algoritmes en mediawijsheid. In de leerlijn mediawijsheid leren jongeren de gevaren van nepnieuws, complottheoriën en hun digitale spoor waardoor ze zich bewust worden van de gevaren van algoritmes. 

Zelf een kijkje nemen in deze leerlijnen? Dat is mogelijk! Maak een proefaccount aan en log in met je schoolmail. 

Blijf op de hoogte!

Ontvang elke twee weken onze nieuwe blog in je mailbox.

Aanbevolen blogs

De ingewikkelde wereld van algoritmes heel simpel uitgelegd

Hoe wij met zijn allen worden beïnvloed door nepnieuws en wat we ertegen kunnen doen!

DoorKirstenop

Fake nieuws, we horen er vaak over op de radio, tv of lezen erover in de krant. Wat is nepnieuws, hoe ziet het eruit en hoe kunnen we het herkennen? Lees er meer over in deze blog!

Lees nu »
De ingewikkelde wereld van algoritmes heel simpel uitgelegd

Digitale basisvaardigheden; Word, google docs en powerpoint

DoorKirstenop

Digitale basisvaardigheden is een van de vier onderdelen van digitale geletterdheid.In deze blog geven we wat meer uitleg over wat kinderen minimaal van deze digitale basisvaardigheden moeten weten en hoe ze dit via CodeSkillz aangeleerd krijgen.

Lees nu »
De ingewikkelde wereld van algoritmes heel simpel uitgelegd

Even niet meer online zoeken naar nieuw lesmateriaal

DoorKirstenop

Leraar Joris helpt je met lesgeven. Kant en klare digitale lessen over onderwerpen die nu spelen.

Lees nu »