CodeSkillz wint Computable Award 2020!

Digitale Geletterdheid

Het belang van digitale geletterdheid

Leerlingen hebben allemaal een mobieltje waarmee ze whatsappen, mailen, googelen, nieuws lezen of een afspraakje maken. Maar hoe dat allemaal werkt, waar je op moet letten of hoe je zelf een app kunt ontwikkelen? Daar weten ze vaak nog te weinig van. Daarom is besloten dat leerlingen verplicht moeten worden geschoold in digitale geletterdheid.

Vier leerlijnen

Het leergebied digitale geletterdheid is opgesplitst in vier leerlijnen die aansluiten op de curriculum-eisen, zoals die door SLO en curriculum.nu zijn vastgesteld: Mediawijsheid, Digitale Basisvaardigheden, Computational Thinking en Informatievaardigheden.

Leergebied digitale geletterdheid volgens curriculum.nu

Mediawijsheid

Internet biedt een oceaan aan informatie en contactmogelijkheden. De vrijheid die internet biedt, kent echter ook een aantal keerzijden. De leerlijn mediawijsheid van CodeSkillz helpt leerlingen om online de juiste beslissingen te nemen. Bekijk de inhoud van Mediawijsheid


Digitale Basisvaardigheden

Geef kinderen een mobieltje of tablet en ze gaan er direct mee aan de slag. Maar wat als die app niet opent? Of de printer niks doet? Dan is het handig om iets te weten van de werking van computers. En leuk dat je niets hoeft te leren voor services als Spotify en Netflix, maar dat geldt niet voor veelgebruikte programma’s als Word of Powerpoint. Met CodeSkillz ontdekken leerlingen wat er allemaal mogelijk is. Bekijk de inhoud van Digitale Basisvaardigheden


Computational Thinking

Computational Thinking leert je hoe je een probleem definieert en daarmee een oplossing dichterbij brengt. En hoe je je oplossing kunt vereenvoudigen door die in stapjes op te delen. Zo wordt de basis voor programmeren gelegd, wat eigenlijk niets anders is dan een moderne manier om problemen op te lossen. Met de unieke instap-taal van CodeSkillz leert iedereen programmeren. De onderliggende principes gelden voor alle programmeertalen, ook toekomstige. Bekijk de inhoud van Computational Thinking


Benieuwd naar de lessen in deze leerlijnen?

Maak een proefaccount aan

Informatievaardigheden

In de leerlijn Informatievaardigheden komen onderwerpen aan bod als presentatie en visualisatie, tekstverwerken, online samenwerken, informatie zoeken en vinden en nepnieuws. Zonder informatievaardigheden is het heel lastig om je te bekwamen in mediawijsheid, digitale basisvaardigheden en computational thinking. Daarom is deze vierde leerlijn in de andere drie leerlijnen geïntegreerd.


Doorlopende missie

Iedere leerlijn kent een doorlopende missie. Leerlingen gaan in kleine groepen aan de slag om de verworven kennis direct in de praktijk toe te passen.

Mediawijsheid

Blog

In groepsverband wordt een blog opgezet. De leerlingen stellen het cookiebeleid op en tonen dat op het blog. Ze uploaden bestanden, delen die met elkaar en leveren feedback. Ook zoeken ze afbeeldingen voor hun blogpost, checken op copyright en vermelden de bron. Ze schrijven een overtuigend nepnieuws-bericht en publiceren dat op het blog.
Bekijk de leerlijn

Digitale basisvaardigheden

Reclamefilm

Leerlingen bedenken samen een app. Ze leggen uit wat de app moet doen en voor wie die is bedoeld. Met wireframes geven ze de app vorm. Ze maken graphics voor een promotievideo, waar ze de geschikte apparatuur voor moeten kiezen. Ook maken ze een fraaie brochure in Word. Video en brochure worden klassikaal gepresenteerd.
Bekijk de leerlijn

Computational thinking

Escape room

Leerlingen maken samen een mini escape room. Ze bedenken een thema met bijbehorende puzzels, die allemaal specifieke eigenschappen hebben. Ook kiezen ze de benodigdheden om de escape room te bouwen. Ze schrijven de stappen uit die leiden tot de oplossing en ontwerpen de flow van de escape room. Hun klasgenoten proberen het geheim te ontsluiten.
Bekijk de leerlijn

Laat je informeren over de unieke lesmethode van CodeSkillz.

Boek nu je demo
Wellant College
SintLucas
Van Maerlantlyceum
Eckart College

Duizenden leerlingen maken al gebruik van de unieke lesmethode van CodeSkillz. Ervaar zelf hoe CodeSkillz jouw school vooruit kan helpen.

Maak nu je proefaccount aan