CodeSkillz wint Computable Award 2020!

Digitale geletterdheid Computational Thinking

Computational Thinking

Programmeren is een middel om probleemoplossend vermogen aan te leren. Je hebt namelijk een einddoel, en moet daar in stapjes zien te komen. Zodra je merkt dat je veel handmatig werk aan het doen bent, merk je hoe handig het is als je dat door de computer kunt laten oplossen. De leerlijn bestaat voor de helft uit programmeerlessen, in een makkelijke Nederlandse instap-taal. Over tien jaar zijn de programmeertalen van nu immers weer passé. De andere helft van de lessen gaat in op toepassingen in algoritmes en interaction design. Daarbij gaan de leerlingen in groepjes aan hun eigen escape room werken! Bij escape rooms is het namelijk zaak dat de volgorde waarin je hints en sleutels vindt, en puzzels oplost, logisch is. Een soort offline vorm van computational thinking dus! De opdrachten zijn in een logische volgorde opgebouwd.

Objecten & functies

Wat is een object? Hoe kun je een object herkennen? Wat is een functie. Hoe kun je een object functies laten uitvoeren?

Algoritmes

Wat is een algoritme? Hoe werkt zo'n stappenplan? Waar kom je algoritmes allemaal tegen?

Eigenschappen

Wat zijn eigenschappen van een object? Hoe kun je een eigenschap van een object veranderen?

Interaction design

Wat is het belang van design? Hoe wordt een applicatie vormgegeven? Hoe kun je een website-bezoeker in een bepaalde richting sturen?

Doorlopende missie

Gedurende de hele leerlijn wordt een onderzoekscyclus doorlopen. Tijdens de missie in computational thinking gaan leerlingen een eigen escape room maken. Ze gaan het thema bepalen, de puzzels bedenken, en bovendien de vorm van de escape room kiezen. Een hele kamer maken is misschien wel iets te veel, maar escape rooms bestaan in meerdere vormen. Zo kun je een escape room kaartspel hebben, een doos die je open moet zien te puzzelen, of een speurtocht. Genoeg ruimte voor creatieve ideeën dus. Er wordt voldoende begeleiding geboden bij de opdracht. Bekijk hier ook de andere doorlopende missies.

Computational Thinking

Bekijk de computational thinking leerlijn live.

Maak nu je proefaccount aan