Download het gratis e-book over de digitale samenleving »
Alle blogartikelen
Terug naar school: 5 tips voor de eerste schooldag

Terug naar school: 5 tips voor de eerste schooldag

De zomervakantie is voorbijgevlogen en het is alweer tijd om terug naar school te gaan.

Door Kirsten op 23-08-2021 • Leestijd: 2 min

Voor sommige kinderen is de eerste schooldag ook gelijk de eerste schooldag op de middelbare school. Dat maakt het nog net een beetje spannender.


Wanneer start de eerste schooldag eigenlijk precies? Dat verschilt natuurlijk per regio. Wij zetten ze hieronder nog even voor je op een rijtje:

Om alle kinderen weer goed voorbereid naar school te laten gaan, geven we enkele tips voor de eerste schooldag. Of dat nou op je nieuwe of al bekende school is, iedereen kan ze gebruiken! 

1. Goed voorbereiden
Wanneer een kind goed voorbereid is om naar school te gaan dan hoeft hij/zij al minder te stressen voor de eerste schooldag en wordt het ook minder spannend. Onderdeel van een goede voorbereiding kan zijn; fiets samen de route naar school. Misschien is in de vakantie weggezakt hoe je naar school moet fietsen of gaat je kind naar een nieuwe school. Dan is het toch altijd wel fijn als je samen met mama of papa al een keer de route hebt gefietst. 

2. Ga samen schoolspullen kopen 
Wat heb je allemaal nodig voor het nieuwe schooljaar? Denk hierbij aan boeken, pennen, etui, schooltas, lunchbox, drinkfles, gymschoenen etc. Ga samen op pad om alle spullen die je nodig hebt in te kopen. Moeten er online boeken besteld worden? Doe dit dan ook samen, zodat je kind ook weet dat dit gebeurt is en dat hij/zij zich daar geen zorgen meer over hoeft te maken. 

3. Pak de avond van tevoren de tas in en leg kleren klaar 
Ga de avond voor de eerste schooldag samen door de dingen die je nodig hebt voor school en stop deze ook direct in de schooltas. Dan kan er niks vergeten worden en geeft ook weer meer rust in de ochtend. Ook kun je samen al kijken naar welke kleren je op de eerste schooldag aan wilt. Vooral voor veel meiden kan dit wel een belangrijk ding zijn en is het heel fijn als hier een volwassene over meedenkt. 

4. Zorg op tijd voor een vast ritme 
In de vakantie heb je waarschijnlijk een heel ander ritme dan normaal tijdens het schooljaar. Je kunt iedere dag uitslapen, hoeft niets te doen en je kunt dus ook laat naar bed. Zorg dat je als voorbereiding op de eerste schooldag weer een beetje in het oude ritme komt. Eerder naar bed, maar ook wat eerder opstaan. Zo voorkom je dat de eerste schooldag heel zwaar valt voor een kind. 

5. Lunch voorbereiden
‘s Ochtends doe je natuurlijk het liefste zo rustig mogelijk en wil je niet te hoeven haasten. Dit geldt al helemaal voor de eerste schooldag! Bereid daarom al zoveel mogelijk voor je lunch voor de avond ervoor. Neem je graag fruit mee? Schil en snijd dit alvast en stop het in een afgesloten bakje in de koelkast. Brood smeren kun je het beste op de dag zelf doen, maar zorg dat je alle andere dingen zo uit de koelkast kunt pakken en in je tas kunt stoppen. 

Als je al deze bovenstaande tips opvolgt ben je helemaal voorbereid op die beruchte eerste schooldag. En ook al lijkt het van tevoren altijd zo spannend, uiteindelijk valt die eerste dag altijd wel mee ;)

Blijf op de hoogte!

Ontvang elke twee weken onze nieuwe blog in je mailbox.

Aanbevolen blogs

Terug naar school: 5 tips voor de eerste schooldag

Cyberpesten; wat houdt het in en hoe gaan we ermee om?

DoorKirstenop

Jaarlijks worden meer dan 500.000 jongeren online gepest. Dat aantal is schrikbarend hoog. Wat houdt dit cyberpesten precies in en wat doen we ertegen? Wij vertellen het je!

Lees nu »
Terug naar school: 5 tips voor de eerste schooldag

Hoe kun je met al die online lessen nog de schermtijd beperken?

DoorKirstenop

Momenteel zijn vele jongeren verplicht om online lessen te volgen. Hierdoor zitten ze al enige tijd per dag achter hun laptop. Uiteraard willen ze daarnaast ook nog op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt op social media en/of spelletjes spelen.

Lees nu »
Terug naar school: 5 tips voor de eerste schooldag

Wat is computational thinking? Waarom is dit zo belangrijk voor leerlingen?

DoorKirstenop

Onder computational thinking verstaan we, heel simpel gezegd, het systematisch oplossen van problemen. Belangrijk hierbij is dat er geleerd wordt om niet met één oplossing te komen, maar dat er meerdere oplossingen tegelijk worden bedacht.

Lees nu »