Download het gratis e-book over de digitale samenleving »
Alle blogartikelen
Hoe kun je met al die online lessen nog de schermtijd beperken?

Hoe kun je met al die online lessen nog de schermtijd beperken?

Momenteel zijn vele jongeren verplicht om online lessen te volgen. Hierdoor zitten ze al enige tijd per dag achter hun laptop. Uiteraard willen ze daarnaast ook nog op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt op social media en/of spelletjes spelen.

Door Kirsten op 24-05-2021 • Leestijd: 3 min

Hoe kun je dan nog de schermtijd van kinderen enigszins reëel houden?


Wat is schermtijd?
Je hebt al een aantal keer het woord schermtijd voorbij zien komen, maar wat is schermtijd nou eigenlijk? Als we het hebben over schermtijd, spreken we over de tijd dat de kind naar een scherm staart. Hieronder vallen alle schermen: computer, tv, telefoon, tablet, en spelcomputers. Echter kan hier nog een verschil in zitten tussen nuttige schermtijd (schoolopdrachten online) en schermhangen (tv kijken). Toch is het belangrijk om hier een goede balans in te vinden en online met offline af te wisselen.

Hoeveel schermtijd mag een kind eigenlijk hebben?
Soms is het wel erg verleidelijk om wanneer een kind zich verveelt of vervelend is een scherm in de hand te geven om daarnaar te kijken. Echter zijn we ons er allemaal van bewust dat te veel en te lang naar een beeldscherm staren niet goed voor ons is. Hoeveel tijd een kind per dag naar een scherm mag kijken, is afhankelijk van de leeftijd. Stichting Mediaopvoeding heeft in het verleden hiervoor de volgende richtlijnen gegeven: 

Voor kinderen onder de twee jaar is het advies om ze niet of nauwelijks in aanraking te laten komen met schermen. Bovenstaande tijden zijn richtlijnen. Als ouder ben je uiteraard vrij om minder (of meer) schermtijd toe te staan. Het is goed om hier als ouder zijnde duidelijke afspraken over te maken met je kind. 
Hoe kun je met al die online lessen nog de schermtijd beperken?
Schermtijd en school
Door het coronavirus en de sluiting van scholen zijn kinderen het afgelopen jaar al meerdere malen thuis komen te zitten. Om een leerachterstand te voorkomen, zijn bijna alle scholen overgegaan naar online lesgeven waardoor kinderen ook voor school al een verplichte tijd achter hun laptop zitten. 
Was dit voor corona niet het geval dan? Zeker wel! In de digitale samenleving is het vanzelfsprekend geworden dat ook op school meer digitaal lesgegeven wordt. Kinderen maken al op de basisschool gebruik van computers en tablets. Ook de lessen worden gegeven op een digibord. Kinderen worden dus onder schooltijd ook al meerdere keren per dag aan een scherm blootgesteld. 

Tips om schermtijd thuis te beperken
Uiteraard werkt niet voor iedereen hetzelfde. Waar sommige kinderen goed luisteren, zijn andere kinderen wat lastiger om afspraken mee te maken. Wij geven je enkele tips:

1. Maak duidelijke afspraken en houd je eraan
Afspraken maken is één ding, maar zorg er ook voor dat jullie je er allebei aan houden. 30 minuten is 30 minuten en geen minuut langer. Ook niet als ze nog middenin een filmpje of spelletje zitten. 

2. Zorg voor een goed alternatief
Als je wilt dat je kind de tablet of telefoon weglegt, zorg dan voor een andere leuke offline optie die hij/zij kan doen. Zo voorkom je dat je kind het idee krijgt dat ze zich dan gaan vervelen. Alternatieven weg van beeldschermen zijn bijvoorbeeld knutselen, spelletje spelen, naar buiten gaan, iets bakken en zo zijn er nog veel meer dingen te bedenken.

3. Stel een maximale tijd in
Tegenwoordig zijn er zowel voor mobiele telefoons als voor laptops programma’s waar je een maximale tijd kunt instellen. Na die tijd wordt het programma automatisch afgesloten en is het ook niet meer opnieuw op te starten. 
Hoe kun je met al die online lessen nog de schermtijd beperken?
4. Spreek een vaste tijd af
Als je met kinderen afspreekt dat ze iedere dag om een bepaalde tijd tv mogen kijken of op de tablet mogen dan weten ze waar ze aan toe zijn. Zo voorkom je ook dat kinderen heel de middag vervelend gaan doen om maar hun zin te krijgen. 

5. Geef zelf het goede voorbeeld 
Uiteraard ook heel belangrijk! Als jij zelf de hele dag op je telefoon zit en tv zit te kijken, waarom zou jouw zoon/dochter dat dan niet mogen? Om afspraken te kunnen maken, moet je zelf ook het goede voorbeeld geven. 

6. Voornamelijk nuttige schermtijd 
Wanneer je je kind dan achter een laptop laat zitten, zorg dan dat het wel nuttige schermtijd is waar ze iets van kunnen leren. Zo zijn er vele leuke programma’s die kinderen spelenderwijs iets leren. 

7. Niet voor het slapengaan
Onderzoek heeft aangetoond dat blauw licht vlak voor het slapengaan voor niemand goed is. Blauw licht stimuleert namelijk de hersenen en zorgt er juist voor dat je wakker bent waardoor je minder en onrustiger slaapt. Laat kinderen daarom nooit vlak voor het slapengaan nog naar een beeldscherm staren. 

Laten we er met zijn allen voor zorgen dat kinderen op een gezonde manier kunnen opgroeien in de digitale samenleving! 

Blijf op de hoogte!

Ontvang elke twee weken onze nieuwe blog in je mailbox.

Aanbevolen blogs

Hoe kun je met al die online lessen nog de schermtijd beperken?

De rol van Blended Learning & Gamification binnen CodeSkillz en het onderwijs

DoorLauraop

Hoe het onderwijs en CodeSkillz zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld met behulp van de methodes blended learning & gamification.

Lees nu »
Hoe kun je met al die online lessen nog de schermtijd beperken?

Digitale geletterdheid, meer uitleg over deze 21e eeuwse term!

DoorKirstenop

In de digitale samenleving wordt er vaak gesproken over digitale geletterdheid en 21e eeuwse vaardigheden, maar wat is het nou precies?

Lees nu »
Hoe kun je met al die online lessen nog de schermtijd beperken?

Cyberpesten; wat houdt het in en hoe gaan we ermee om?

DoorKirstenop

Jaarlijks worden meer dan 500.000 jongeren online gepest. Dat aantal is schrikbarend hoog. Wat houdt dit cyberpesten precies in en wat doen we ertegen? Wij vertellen het je!

Lees nu »