Download het gratis e-book over de digitale samenleving »
Alle blogartikelen
Generatie Z wordt vanzelf wel digitaal geletterd.

Generatie Z wordt vanzelf wel digitaal geletterd.

Of toch niet? Je zou zeggen dat de jongeren van tegenwoordig, die omringd worden door laptops, smartphones en social media, vanzelf wel digitaal geletterd worden. Maar kunnen we dat eigenlijk wel zeggen?

Door Kirsten op 15-02-2021 • Leestijd: 3 min Ontwikkeling 21ste century skills Digitale Geletterdheid

Uit onderzoek is gebleken dat generatie Z inderdaad al een hoop digitale vaardigheden onder controle heeft. Maar om nou te zeggen dat ze alles onder controle hebben en zonder onze hulp ook wel digitaal geletterd worden is niet waar. Net als ieder ander hebben ook zij begeleiding en extra uitleg nodig om alles te kunnen begrijpen. Wat zijn dan die vaardigheden die voor jongeren lastig zijn om zelf onder de knie te krijgen?


Zoeken naar relevante informatie op internet
Online zoeken naar informatie is niet zo moeilijk. Je hoeft tegenwoordig niet eens meer je weg naar Google, Bing of Yahoo te vinden, want als je bovenin de balk je zoekopdracht intypt, gaat je browser automatisch zoeken via jouw ingestelde zoekmachine. 
Generatie Z wordt vanzelf wel digitaal geletterd.
Zoeken naar relevante informatie op internet is weer een ander verhaal. Hoe specifiek moet je zijn bij een zoekopdracht? Wanneer ben je te specifiek? Hoe weet je dat de pagina’s die verschijnen bij jouw zoekopdracht ook de juiste zijn? Welke website kun je het beste gebruiken als je op zoek gaat naar relevante informatie? 
Wanneer jongeren leren hoe ze relevante informatie kunnen vinden op internet scheelt het heen een hoop tijd en onderzoek, waardoor de druk op de leerlingen om deadlines te halen ook minder wordt. 

Beoordelen van betrouwbaarheid van informatie 
Wanneer je uiteindelijk door hebt gekregen hoe je het beste kunt zoeken naar relevante informatie op internet, is het weer de kunst om de betrouwbaarheid van informatie te beoordelen. 

Wikipedia was bijvoorbeeld één van de meest gebruikte websites om informatie op te zoeken in mijn schooltijd. Pas jaren later kreeg ik te horen dat Wikipedia helemaal geen betrouwbare bron was, omdat iedereen informatie kan aanpassen en plaatsen. Toch blijft Wikipedia een hele verleidelijke bron om te gebruiken. Waarom? Omdat hij bij bijna iedere zoekopdracht bovenaan verschijnt. 

Wikipedia is een van de vele voorbeelden. Zo zijn er nog veel meer websites die heel betrouwbaar lijken en die graag door jongeren gebruikt worden voor hun werkstuk, verslag etc. Het is de taak van de docenten om te leren wat wel en niet betrouwbare informatie is en hoe ze dat kunnen beoordelen. 

Het maken van een sterk wachtwoord
Een wachtwoord aanmaken is niet zo moeilijk, maar het maken van een sterk wachtwoord blijkt toch moeilijker dan gedacht. Echter is het hebben van een goed wachtwoord voor websites met persoonlijke gegevens (zoals Facebook, Instagram etc.) heel erg belangrijk. Wanneer een wachtwoord makkelijk achterhaald kan worden, kan dit nare gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat we kinderen leren waar een goed wachtwoord aan moet voldoen. 
Generatie Z wordt vanzelf wel digitaal geletterd.
Ook niet op iedere website is het een vereiste dat een wachtwoord uit minimaal 8 karakters met 1 getal en 1 leesteken moet bestaan. En wanneer dit wel vereist is, zie je vaak dat wachtwoorden worden hergebruikt. Maak jongeren niet alleen alert over waar een wachtwoord aan moet voldoen. Leer ze ook hoe ze gebruik kunnen maken van een wachtwoordgenerator als OnePassword & LastPass die niet alleen wachtwoorden genereert, maar ook direct veilig opslaat.

Ethisch bewust handelen op bijvoorbeeld Social Media 
Ondertussen zijn jongeren zich wel bewust geworden van wat ze beter wel en niet op internet kunnen plaatsen wanneer het over henzelf gaat. Echter wat ze beter wel of niet kunnen plaatsen op social media platformen als het gaat om anderen lijkt toch wat lastiger te zijn. Wat de impact van een ‘lelijke’ foto online voor iemand anders kan zijn, is toch een wat moeilijker ethisch vraagstuk. Vaak wordt hier bij het plaatsen ook geen seconde over nagedacht. We kijken of we zelf goed op de foto staan en gooien hem daarna gewoon op het internet. Je bewust zijn van de gevolgen die dit voor een ander kan hebben, is onwijs belangrijk. Omdat dit niet iets is wat jongeren zich zelf kunnen realiseren, zullen we hen ook hierin moeten onderwijzen. 

Over CodeSkillz 
CodeSkillz is een online leerplatform met lessen in digitale geletterdheid, onderverdeeld in drie leerlijnen: mediawijsheid, computational thinking en ICT basisvaardigheden. In plaats van dat docenten online nog op zoek moeten naar lessen in digitale geletterdheid en deze zelf moeten samenstellen en aanpassen, zorgt CodeSkillz met het online leerplatform voor een vast en gestructureerd programma dat leerlingen op een leuke en leerzame manier digitaal vaardig maakt. 

CodeSkillz staat voor: 
- Een leuke en unieke manier van leren voor kinderen van 10-14 jaar met behulp van gamification en een reis door een unieke grafische wereld.
- Lessen die aan te passen zijn naar het niveau van kinderen (basisschool, VMBO, HAVO, VWO).
- Een doorlopende leerlijn die voldoet aan de eisen van het curriculum voor digitale geletterdheid.

Wil je meer weten over CodeSkillz? Neem zelf een kijkje in het online leerplatform met behulp van een tour-account

Blijf op de hoogte!

Ontvang elke twee weken onze nieuwe blog in je mailbox.

Aanbevolen blogs

Generatie Z wordt vanzelf wel digitaal geletterd.

Hoe wij met zijn allen worden beïnvloed door nepnieuws en wat we ertegen kunnen doen!

DoorKirstenop

Fake nieuws, we horen er vaak over op de radio, tv of lezen erover in de krant. Wat is nepnieuws, hoe ziet het eruit en hoe kunnen we het herkennen? Lees er meer over in deze blog!

Lees nu »
Generatie Z wordt vanzelf wel digitaal geletterd.

Digitale basisvaardigheden; Word, google docs en powerpoint

DoorKirstenop

Digitale basisvaardigheden is een van de vier onderdelen van digitale geletterdheid.In deze blog geven we wat meer uitleg over wat kinderen minimaal van deze digitale basisvaardigheden moeten weten en hoe ze dit via CodeSkillz aangeleerd krijgen.

Lees nu »
Generatie Z wordt vanzelf wel digitaal geletterd.

Even niet meer online zoeken naar nieuw lesmateriaal

DoorKirstenop

Leraar Joris helpt je met lesgeven. Kant en klare digitale lessen over onderwerpen die nu spelen.

Lees nu »