Download het gratis e-book over de digitale samenleving »
Alle blogartikelen
Hoe start je met de implementatie van digitale geletterdheid op school?

Hoe start je met de implementatie van digitale geletterdheid op school?

Digitale geletterdheid is nog niet verplicht in het curriculum. Echter zit dit er zeker wel aan te komen binnen nu en twee jaar. Veel scholen zijn zich al aan het voorbereiden op de komst van digitale geletterdheid en de implementatie ervan op school.

Door Kirsten op 06-12-2021 • Leestijd: 2 min

Wij, als leverancier van een lesmethode digitale geletterdheid, merken wel dat er nog heel veel scholen zijn die moeite hebben met de implementatie van digitale geletterdheid. Er is onduidelijkheid over het vak, vragen over de lesmethode, onzekerheid bij de docenten en geen duidelijk implementatieplan. In deze blog geven we je enkele tips om vandaag nog te starten met de implementatie van digitale geletterdheid op jouw school!


Benoem een coördinator digitale geletterdheid
Een goed begin is het halve werk! Begin daarom altijd met het benoem van een coördinator digitale geletterdheid om het proces in goede banen te leiden. Door één persoon verantwoordelijk te maken voor de implementatie van digitale geletterdheid, heb je ook een persoon die alles moet leiden en waarbij je terecht kunt voor het opvolgen van het traject. Uiteraard kun je diegene de vrijheid geven om zelf een team samen te stellen met andere docenten/begeleiders die kunnen helpen met de implementatie. 

Ga op zoek naar aansluiting bij bestaande vakken
Hoe je digitale geletterdheid invoert op school kan op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen om het als apart vak aan te bieden, maar je kunt er ook voor kiezen om het aan bepaalde vakken toe te voegen. Ga hiervoor op zoek naar aansluiting bij bepaalde vakken. Zo kan computational thinking, maar ook ICT basisvaardigheden heel goed onder het vak informatica of ICT vallen. Mediawijsheid kun je toevoegen aan het vak Nederlands, Maatschappijleer of juist het mentoruur, omdat het echt gaat over wat er nu speelt. Misschien heb jij hier wel hele andere ideeën over of zie jij hele andere aansluitingen. Hoe je dit aanpakt is uiteindelijk helemaal aan jou! 

Zorg dat je docenten om te beginnen digitaal geletterd zijn
”Een goed begin is het halve werk” zeggen wij altijd! Daarom is het belangrijk om als je je leerlingen digitaal vaardig wilt maken, er eerst voor te zorgen dat je docenten dat zijn. Want je kunt niet onderwijzen in iets waar je zelf geen weet van hebt. 

Niet elke docent hoeft direct een expert te zijn, maar zorg er in ieder geval voor dat iedere docent beschikt over een gedegen basis. Onder deze basis valt onder andere dat zij zelf weten hoe je een tekstbestand of presentatie moet maken, een veilig wachtwoord kunnen genereren, online een filmpje kunnen uploaden, maar ook weten wat social media is en hoe het ongeveer werkt. 

Betrek niet alleen de kinderen, maar ook de ouders erbij
Digitale geletterdheid op school gaat verder dan alleen de kinderen. Wanneer je aan de slag gaan met het digitaal vaardig maken van kinderen is het van belang dat de ouders hiervan op de hoogte gebracht worden en vooral ook erbij betrokken worden. Organiseer daarom een ouderavond om ouders mee te nemen in je plan en te vertellen waarbij zij kunnen helpen in deze ontwikkelingen. 

Begin bij het begin
Probeer niet de kinderen halsoverkop alles van digitale geletterdheid in één keer aan te leren. Begin gewoon bij het begin. Start met het aanleren van de ICT basisvaardigheden voordat je kinderen bijvoorbeeld gaat leren programmeren. Het is belangrijk dat eerst de basis goed is voordat je verder de diepte ingaat. 

Maak een tour-account aan op CodeSkillz 
Als je aan alle bovenstaande punten hebt gedacht, kun je echt gaan beginnen met de implementatie van digitale geletterdheid. Hiervoor moet je eerst wel de juiste lesmethode vinden die past bij jullie lessen, schoolbeleid etc. Op www.codeskillz.nl/proefaccount kun je geheel gratis een tour-account aanmaken waarbij je zelf toegang krijgt tot het online leerplatform en een digitale rondleiding krijgt door de lesmethode van niemand minder dan Robin de Ruimtereiziger. 

Heb je al een goede indruk gekregen met een tour-account, maar wil je nog meer weten? Vraag dan een gratis online demo aan en wij vertellen je nog veel meer over CodeSkillz, het online leerplatform en beantwoorden al je vragen!

Blijf op de hoogte!

Ontvang elke twee weken onze nieuwe blog in je mailbox.

Aanbevolen blogs

Hoe start je met de implementatie van digitale geletterdheid op school?

De didactische frameworks van CodeSkillz; dit wist je nog niet!

DoorLarsop

Meer uitleg over de onderliggende didactische frameworks en het verloop van een CodeSkillz les.

Lees nu »
Hoe start je met de implementatie van digitale geletterdheid op school?

Kunstmatige intelligentie in het dagelijks leven

DoorKirstenop

AI, Artificial Intelligence is een Engelse term. In het Nederlands noemen we het ook wel kunstmatige intelligentie. Misschien heb je al wel kennisgemaakt met AI zonder dat je dat eigenlijk door had.

Lees nu »
Hoe start je met de implementatie van digitale geletterdheid op school?

De wereld van deepfakes - Wat zijn het en hoe ga je ermee om?

DoorKirstenop

Je komt ze steeds vaker tegen; nepvideo’s die haast niet van echt te onderscheiden zijn. Maar waarom worden deze video’s, ook wel deepfakes genoemd, eigenlijk gemaakt?

Lees nu »