Download het gratis e-book over de digitale samenleving »
Alle blogartikelen
Wat wordt er verstaan onder ICT basisvaardigheden?

Wat wordt er verstaan onder ICT basisvaardigheden?

ICT basisvaardigheden is één van de vier leerlijnen van digitale geletterdheid. Om te weten wat het belang is van beschikken over deze vaardigheden, is het van belang om te weten wat het precies inhoudt.

Door Kirsten op 13-09-2021 • Leestijd: 1 min

Onder ICT basisvaardigheden verstaan we de kennis en vaardigheden die iemand nodig heeft om te begrijpen hoe computers en netwerken werken. Daarnaast ben je dan in staat om om te gaan met technologieën en weet je wat de mogelijkheden en beperkingen van technologie zijn. In deze blog geven we meer uitleg hierover en wat hieronder valt.


Wat is het precies? 
Wanneer we het hebben over computers spreken we eigenlijk van elke technologie waarin een microprocessor gebruikt is die op basis van ingevoerde gegevens volgens een programma een aantal logische handelingen verricht met als uitvoer bepaalde algoritmes en tijdelijke opslag van gegevens.

Waarvoor zijn ICT basisvaardigheden belangrijk? 
Verstand hebben van ICT basisvaardigheden is voornamelijk van belang voor de generatie van nu om mee te kunnen gaan in de huidige samenleving en om goed voorbereid te zijn op de toekomst.  Er zijn zo veel verschillende vormen van technologie waar we dagelijks mee in aanraking komen dat het niet mogelijk is om niet op de hoogte te zijn van de basisfuncties van deze technologieën zoals bijvoorbeeld computers. 

Welke onderdelen zitten dan in ICT basisvaardigheden die van belang zijn voor leerlingen om te leren? Dat zijn onder andere: 

- Het kunnen benoemen, aansluiten en bedienen van apparaten waar computers in verwerkt zijn 
- Het kunnen werken met tekstverwerkingsprogramma’s 
- Het kunnen werken met presentatieprogramma’s 
- Het begrijpen van de verschillen tussen hardware en software
- Het kunnen werken met internet (bijv. browsers en e-mailsoftware)
- Kennis hebben van de beveiligings- en privacyaspecten online 

Wanneer leerlingen onderstaande punten onder de knie hebben en begrijpen dan komen zij ook te weten dat een computer niet alleen zelfstandig werkt, maar dat wij als gebruiker ook invloed kunnen uitoefenen op wat de computer doet. 

ICT basisvaardigheden in het online leerplatform CodeSkillz 
In deze leerlijn leren leerlingen gebruik maken van alledaagse software. Bovendien leren ze uit welke componenten een computer is opgebouwd. De opdrachten zijn in een logische volgorde opgebouwd.

Doorlopende missie
Gedurende de hele leerlijn wordt een onderzoekscyclus doorlopen. In les #1 wordt een onderwerp gekozen, onderzocht en wordt het onderzoek opgezet. In deze leerlijn gaan leerlingen in groepjes een idee voor hun eigen startup; een app of service, uitwerken. Tijdens lessen 2 tot en met 5 wordt hier steeds aan verder gewerkt. In les 6 wordt er een conclusie getrokken, wordt de opdracht gepresenteerd en wordt er gereflecteerd.

Blijf op de hoogte!

Ontvang elke twee weken onze nieuwe blog in je mailbox.

Aanbevolen blogs

Wat wordt er verstaan onder ICT basisvaardigheden?

Generatie Z wordt vanzelf wel digitaal geletterd.

DoorKirstenop

Of toch niet? Je zou zeggen dat de jongeren van tegenwoordig, die omringd worden door laptops, smartphones en social media, vanzelf wel digitaal geletterd worden. Maar kunnen we dat eigenlijk wel zeggen?

Lees nu »
Wat wordt er verstaan onder ICT basisvaardigheden?

Cyberpesten; wat houdt het in en hoe gaan we ermee om?

DoorKirstenop

Jaarlijks worden meer dan 500.000 jongeren online gepest. Dat aantal is schrikbarend hoog. Wat houdt dit cyberpesten precies in en wat doen we ertegen? Wij vertellen het je!

Lees nu »
Wat wordt er verstaan onder ICT basisvaardigheden?

Hoe kun je met al die online lessen nog de schermtijd beperken?

DoorKirstenop

Momenteel zijn vele jongeren verplicht om online lessen te volgen. Hierdoor zitten ze al enige tijd per dag achter hun laptop. Uiteraard willen ze daarnaast ook nog op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt op social media en/of spelletjes spelen.

Lees nu »