Download het gratis e-book over de digitale samenleving »
Alle blogartikelen
Hoe zit het met ons social media gebruik?

Hoe zit het met ons social media gebruik?

Ieder jaar voert Newcom Research & Consultancy B.V. het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en de verwachtingen van social media uit. Deze bevindingen worden gepresenteerd in het Nationale Social Media Onderzoek.

Door Kirsten op 15-03-2021 • Leestijd: 2 min Ontwikkeling Digitale Geletterdheid Social Enterprise

Heel interessant om eens wat meer te weten te komen over het social media gebruik in Nederland, de verwachtingen voor komend jaar en de veranderingen van afgelopen jaar. In deze blog gaan we dieper in op de meest opvallende resultaten uit dit onderzoek.


We maken nog steeds met zijn allen intensief gebruik van social media
Ook afgelopen jaar is het aantal social media gebruikers weer gestegen. In 2020 maakten 13,7 miljoen Nederlanders gebruik van social media. In het onderzoek wordt enkel gekeken naar social media gebruikers van 15 jaar en ouder. Echter krijgen kinderen inmiddels al op jongere leeftijd een mobiele telefoon en zijn er ook veel social media gebruikers jonger dan 15 jaar. Ook het aantal social media platformen waar we gebruik van maken stijgt nog steeds. Niet heel gek als je je bedenkt dat er ieder jaar ook weer nieuwe social media platforms worden ontwikkeld. Gemiddeld maakt een Nederlander gebruik van 3,9 social media platforms. Op hoeveel verschillende platforms heb jij een account? 

TikTok wordt steeds populairder 
Dat TikTok het afgelopen jaar veel populairder is geworden, hadden we al door. Maar dat het aantal TikTokkers is gestegen met 149% is boven onze (mijn) verwachtingen. Ook het dagelijkse gebruik van TikTok is aanzienlijk gestegen met 197%! Het zal je dan ook niet verbazen dat TikTok Facebook inmiddels voorbij is in het dagelijkse gebruik. En wie maken er dan het meeste gebruik van TikTok? Dat zijn de 15 tot 20 jarigen, gevolgd door de 20 tot 25 jarigen.
Hoe zit het met ons social media gebruik?
Bron: Nationale Social Media Onderzoek van Newcom Research & Consultancy B.V.

Hoe veel tijd spenderen wij dan eigenlijk per dag op social media? 
Als ik je dit zou vragen, wat zou je dan antwoorden? Waarschijnlijk veel lager dan het daadwerkelijk is. Volgens eigen inschatting besteden jongeren tussen de 15 en 20 jaar gemiddeld 160 minuten per dag op social media. Dat is twee uur per dag!  

De werkelijke tijd die we op social media besteden, kunnen we nagaan op onze telefoon. Iedere moderne telefoon registreert tegenwoordig de tijd die je per dag op en aan een app besteedt. Wist je trouwens ook dat je hier een maximale tijd voor kunt instellen? Schrik jij je helemaal kapot, omdat blijkt dat jij dagelijks twee uur spendeert op Instagram? Stel dan een timer in voor één uur. Als het uur voorbij is, wordt de app ook zonder vragen afgesloten en geblokkeerd. Handig toch!

Jongeren bewust maken van social media en het gebruik daarvan 
Social media is een groot onderdeel van de leerlijn mediawijsheid van CodeSkillz. Door jongeren al op jonge leeftijd bewust te maken van social media en het gebruik hiervan wordt voorkomen dat dit op latere leeftijd problemen oplevert. Wat voor problemen hoor ik je vragen? Dit kunnen zo veel dingen zijn zoals: gedragsproblemen, cyberpesten, online veiligheid, phishing, problemen met focussen en ga zo maar door. 

Willen wij zeggen dat gebruik maken van social media alleen maar slechte dingen met zeg meebrengt? Nee, zeker niet! Social media is er met een reden. Het brengt ook goede en sociale doelen met zich mee. Zo zijn wij met zijn allen een heel stuk beter door de lockdown heen gekomen doordat er genoeg mogelijkheden zijn om online in contact te blijven met familie en vrienden. Tevens zijn er ook leuke initiatieven op social media die ervoor zorgen dat wij met zijn allen in actie komen. Dan bedoelen we niet alleen inzamelingsacties na rellen, maar ook sportieve acties zoals een ommetje lopen.

*Alle resultaten besproken in deze blog zijn afkomstig uit het Nationale Social Media Onderzoek van Newcom Research & Consultancy B.V. 

Blijf op de hoogte!

Ontvang elke twee weken onze nieuwe blog in je mailbox.

Aanbevolen blogs

Hoe zit het met ons social media gebruik?

Digitale basisvaardigheden; Word, google docs en powerpoint

DoorKirstenop

Digitale basisvaardigheden is een van de vier onderdelen van digitale geletterdheid.In deze blog geven we wat meer uitleg over wat kinderen minimaal van deze digitale basisvaardigheden moeten weten en hoe ze dit via CodeSkillz aangeleerd krijgen.

Lees nu »
Hoe zit het met ons social media gebruik?

Generatie Z wordt vanzelf wel digitaal geletterd.

DoorKirstenop

Of toch niet? Je zou zeggen dat de jongeren van tegenwoordig, die omringd worden door laptops, smartphones en social media, vanzelf wel digitaal geletterd worden. Maar kunnen we dat eigenlijk wel zeggen?

Lees nu »
Hoe zit het met ons social media gebruik?

Cyberpesten; wat houdt het in en hoe gaan we ermee om?

DoorKirstenop

Jaarlijks worden meer dan 500.000 jongeren online gepest. Dat aantal is schrikbarend hoog. Wat houdt dit cyberpesten precies in en wat doen we ertegen? Wij vertellen het je!

Lees nu »