Download het gratis e-book over de digitale samenleving »
Alle blogartikelen
7 tips voor het maken van de Cito Eindtoets

7 tips voor het maken van de Cito Eindtoets

Vanaf maandag 19 april start de afnameperiode voor de Cito Eindtoets in groep 8 van het basisonderwijs. Voor veel achtste groepers is dit een van de meest spannende momenten van hun laatste jaar op school.

Door Kirsten op 12-04-2021 • Leestijd: 3 min

CodeSkillz geeft 7 tips mee aan de ouders en kinderen ter voorbereiding op de Cito Eindtoets.


1. Zorg voor voldoende rust en ontspanning
We weten allemaal hoe belangrijk slaap is om goed te kunnen presteren. Voor kinderen is slaap al helemaal belangrijk om zich te kunnen concentreren. Minimaal 8 uur slaap per nacht is een must. Laat ze in de dagen voorafgaand aan de Cito eindtoets ook lekker ontspannen. Met ontspannen bedoel ik iets waarbij ze hun hoofd leeg kunnen maken, zoals buiten spelen, een spelletje spelen of een film kijken. Buiten spelen heeft mijn voorkeur, want beweging is heel goed voor ze! 
7 tips voor het maken van de Cito Eindtoets
2. Geef gezond eten en drinken mee naar school 
Door gezonde tussendoortjes te eten blijf je scherp tijdens de toets. Denk bij gezonde snacks aan een banaan, rozijntjes, een handje nootjes of een bruine boterham. Het lichaam haalt hier energie uit en dat zorgt ervoor dat je geconcentreerd blijft. Ongezonde (zoete) tussendoortjes hebben juist het tegenovergestelde effect en zorgen ervoor concentratie- en denkvermogen worden verlaagd. 

3. Probeer niet te veel druk op je kind te leggen 
Uit onderzoek van de GGZ is gebleken dat kinderen vaak last hebben van stress in de periode rondom de Cito eindtoets. Natuurlijk is de Cito eindtoets wel een big deal voor kinderen, maar probeer dat er toch niet te veel van te maken. Probeer ook vooral niet om de stress die jij misschien als ouder ervaart over te brengen naar je kind. Het helpt ook helemaal niet! Wanneer kinderen te veel druk voelen om te presteren, worden ze nerveuzer en presteren ze juist minder goed. Houd de gesprekken over de Cito eindtoets luchtig en bemoedigend. “Ik weet dat je je best doet en meer dan dat kun je niet doen” en “Ik weet dat je het kan” komt vaak beter aan dan “Je moet je uiterste best doen, je niet laten afleiden en je goed concentreren”. 

4. Zelfvertrouwen meegeven helpt! 
Zelfvertrouwen meegeven aan je kind helpt juist wel. Zorg dat ze weten dat jij in ze gelooft, maar vooral ook dat zij in zichzelf geloven. Om een kind meer zelfvertrouwen te geven voor de toets kun je ook nog samen oefenen, zodat ze weten wat voor soort opdrachten ze kunnen verwachten. Uiteraard zorgt de school ook voor deze voorbereiding tijdens de lessen, maar een beetje extra hulp van mama of papa kan nooit kwaad. 

5. Zorg dat je kind ‘s ochtends goed ontbijt
Waar we eerder al zeiden dat het goed is om gezond eten en drinken mee naar school te geven, is het nog belangrijker om ‘s ochtends goed te ontbijten. Een goed ontbijt zorgt ervoor dat een kind zich beter kan concentreren. Met een lege maag presteer je automatisch minder. Bovendien wil je ook niet dat de hele klas kan meegenieten van de rommelende maag van jouw kind! Te veel ontbijten is ook weer niet goed, want dan kunnen je hersenen niet optimaal werken, omdat de rest van je lichaam nog bezig is met het verbranden van je ontbijt. 
7 tips voor het maken van de Cito Eindtoets
6. Gelukspoppetjes brengen geluk
Soms vinden kinderen het fijn om iets bij zich te hebben wat ze geluk brengt. Zo weet ik nog dat ik een beeldje met een lieveheersbeestje had meegenomen naar school om mij geluk te brengen tijdens de toets. Zoek iets waarbij jouw kind het gevoel krijgt dat het geluk brengt en het meer zelfvertrouwen oplevert. Voor de een is dit een gelukspoppetje, voor de ander een knuffeltje van thuis. 

7. Tips voor tijdens de Cito eindtoets 
Uiteraard zijn er nog enkele tips die je als ouder en school aan de kinderen kunt meegeven voor tijdens de toets. 

Heel veel succes!

Blijf op de hoogte!

Ontvang elke twee weken onze nieuwe blog in je mailbox.

Aanbevolen blogs

7 tips voor het maken van de Cito Eindtoets

Cyberpesten; wat houdt het in en hoe gaan we ermee om?

DoorKirstenop

Jaarlijks worden meer dan 500.000 jongeren online gepest. Dat aantal is schrikbarend hoog. Wat houdt dit cyberpesten precies in en wat doen we ertegen? Wij vertellen het je!

Lees nu »
7 tips voor het maken van de Cito Eindtoets

Hoe zit het met ons social media gebruik?

DoorKirstenop

Ieder jaar voert Newcom Research & Consultancy B.V. het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en de verwachtingen van social media uit. Deze bevindingen worden gepresenteerd in het Nationale Social Media Onderzoek.

Lees nu »
7 tips voor het maken van de Cito Eindtoets

Wat zijn de voordelen van jongeren leren programmeren?

DoorKirstenop

Niet iedereen is altijd even overtuigd van het feit dat het goed is om jongeren de basis van het programmeren te leren.

Lees nu »