Download het gratis e-book over de digitale samenleving »
Alle blogartikelen
10 tips om te doen met het hele gezin tijdens de zomervakantie

10 tips om te doen met het hele gezin tijdens de zomervakantie

De zomervakantie staat weer voor de deur. Hopelijk krijgen we volop zon en kunnen we heerlijk genieten. De zomervakantie is de tijd om even bij te komen, leuke dingen te doen en vooral lekker tijd als gezin samen door te brengen.

Door Kirsten op 19-07-2021 • Leestijd: 3 min

Doordat de coronamaatregelen ook weer zijn aangepast, is het ook weer mogelijk om in de zomervakantie op vakantie naar het buitenland te gaan. Toch zijn er ook nog genoeg gezinnen die lekker thuis blijven in de zomervakantie. Wij geven je enkele tips en ideeën mee om in de zomervakantie te doen.


1. Bewandel het blotevoetenpad 
Zoals de naam het al zegt, is het blotevoetenpad een pad dat je op je blote voeten bewandeld. Op je blote voeten lopen geeft een gevoel van vrijheid en tegelijkertijd kom je tot rust. Tijdens de route kom je allerlei verschillende ondergronden tegen. Een hele leuke ervaring voor jou, maar ook voor de kinderen. In Nederland zijn er inmiddels meerdere blotevoetenpaden te vinden. Enkele leuke wandelingen in Nederland zijn:

- Christoffelhoeve in Elsendorp, Noord-Brabant
- Gouwe Voeten in Bovenkarspel, Noord-Holland
- Natuurkwartier in Nieuwegein, Utrecht
- Toon Kortooms park in Deurne, Noord-Brabant
- BloteVoetenPark in Brunssum, Limburg
- Hof van Twello, Overijssel 
- Blotevoetenpad Opende, Groningen

2. Dagje naar het strand 
Een dagje naar het strand kan, indien het wel mooi weer is, nooit missen. Zandkastelen bouwen, een kuil graven, de zee omleiden en natuurlijk een frisse duik in het water nemen. Voor mama en papa de tijd om, omstebeurt, even de tijd om lekker op de handdoek te liggen en van het zonnetje te genieten, terwijl de ander mooi de kinderen in de gaten kan houden. Vergeet ook vooral niet om de vlieger mee te nemen, zodat je lekker over het strand kunt rennen en kunt vliegeren.

3. Elfstedentocht door eigen land
Doe een elfstedentocht in eigen land. Pak de tent en kampeerspullen in en verplaats je gedurende 11 dagen door Nederland. Zo heb je iedere dag weer een nieuwe stad, nieuwe omgeving en een nieuwe campingplaats. Bezoek vooral de steden waar je nog nooit bent geweest en ook niet snel heen zou gaan, zodat je echt toerist in eigen land bent. 

4. Ga lekker kamperen in het bos
Je mag natuurlijk niet overal in Nederland zomaar in het bos kamperen. Er zijn verschillende speciale boscampings in Nederland waar je lekker je tentje op kunt zetten midden in de natuur. Deze campings zijn onderdeel van Staatsbosbeheer en speciaal erop ingericht (met enkel de basics) om te kamperen in de vrije natuur. Hier kun je enkele van deze campings terugvinden. 

5. Een dagje pretpark kan altijd
Nederland beschikt over vele pretparken geschikt voor jong en oud. Ga er een dagje op uit met het hele gezin en bezoek jullie favoriete pretpark of juist een pretpark waar je nog nooit eerder bent geweest. Enkele aan te raden pretparken in Nederland zijn: 

- De Efteling - Kaatsheuvel 
- Walibi World - Biddinghuizen
- Toverland - Sevenum
- Avonturenpark Hellendoorn - Hellendoorn
- Drievliet - Den Haag
- Julianatoren - Apeldoorn
- Duinrell - Wassenaar
- Attractiepark Slagharen - Slagharen

6. Ga op safari in safaripark Beekse Bergen
In Hilvarenbeek vind je Safaripark Beekse Bergen. Qua oppervlakte is dit een van de grootste dierentuinen van de Benelux. In het park kun je op bootsafari, autosafari, bussafari en wandelsafari. Meer dan genoeg mogelijkheden dus om het park te verkennen en oog in oog komen te staan met de meest bijzondere dieren. Je kunt ook de verschillende safari’s met elkaar combineren, zodat je lekker kunt wandelen, maar ook even kunt bijkomen op de boot of in de bus. 

7. Plan een leuke fietstocht 
Verken je eigen omgeving met de fiets. Er zijn waarschijnlijk zo veel plekken dichtbij huis waar je nog nooit bent geweest. Stippel zelf een route uit of kies een knooppuntenroute bij jou in de buurt en ga op pad. Tip: neem een picknickmand mee om tussendoor nog ergens te stoppen en gezellig te picknicken of zorg dat je ergens op de route een plek hebt om te stoppen en iets te eten/drinken. Het ideale tochtje om je eigen streek te verkennen! 

8. Organiseer een spelletjesmiddag in eigen tuin
Je hoeft het natuurlijk niet ver van huis te zoeken. Je kunt ook een leuke middag voor de kinderen (en vriendjes/vriendinnetjes) organiseren in eigen tuin. Er zijn zo veel spelletjes te bedenken die je op een mooie zomerse dag kunt doen. We geven je alvast enkele ideeën:

- Waterballonengevecht
- Spelen met bellenblaas
- Stoepkrijt spelletjes
- Een hindernisbaan in de tuin
- Insecten bingo
- Schattenjacht met de geocaching app
- Een hut bouwen
- En nog veel meer....

9. Gezellig samen knutselen
Soms zijn er van die zomerdagen die eigenlijk helemaal niet zo zomers zijn. Op deze dagen hoef je niet alleen maar binnen te zitten en tv te kijken. Haal de knutselspullen uit de kast en ga gezellig samen knutselen. Er zijn zo veel dingen die je kunt knutselen of materialen waarmee je iets leuks kunt maken. Ga bijvoorbeeld: 

- Zelf verjaardagskaarten maken
- Verven
- Knutselen met ijsstokjes
- Stenen verven
- Knutselen met zoutdeeg 
- Kleien 
- Knutselen met strijkkralen
- Met het hele gezin een XXXL tekening maken

10. Maak zelf een high tea en eet hem op (natuurlijk)
Ook meer een activiteit voor de wat mindere dagen. Duik samen met de kinderen lekker een ochtend de keuken in en maak diverse hapjes voor een high tea. Zo kun je zoete en hartige hapjes maken. Bij de high tea kun je thee serveren, maar uiteraard kan limonade voor de kinderen ook gewoon. Leuk en lekker! Blijf op de hoogte!

Ontvang elke twee weken onze nieuwe blog in je mailbox.